Hey there.  I know why you’re here, reading this profile.  You wanted to adopt a Rescue Labrador Retriever ...... perhaps the greatest dog on the planet.  But you aren’t here to find the easiest Labrador or the most perfect Labrador or the prettiest Labrador.  No, YOU want the Labrador that will steal your heart and kiss your face and needs the most help of any Labrador out there. You want the Labrador that NEEDS YOU. You want to be a rescue angel and help Brandi find her perfect furever home.  Because you see, Brandi isn’t the most beautiful Labrador.  She’s had a hard life.  She’s got some scars and is missing some teeth.  And Brandi isn’t perfect.  She’s a bit nervous when home alone so she comes with a special crate that makes her comfortable.  She also would really prefer to be an only dog or live with submissive boy dogs.  She’s not going to be a dog park dog and would do best in a home where strange  dogs do not come to visit.   She’s had a very hard life.  And despite everything that has come her way......she’s just about the sweetest dog you will ever meet.  She LOVES to cuddle.  And there is no dog bed she will say no to.  She is a perfect lady in the house and only goes potty outside.  She knows sit and down and LOVES to learn.  If you’ve made it this far you know you’re the one who was meant to adopt Brandi.....so give it a shot!  Fill out that application and let them know you want to open your heart and home to the sweetest little nugget of chocolate out there.....Brandi!
Početkom 19. veka, tačnije oko 1820. godine, vlasti Njufaundlenda su, u želji da pospeše stočarstvo, uvele brojne takse na ribolov. To je bio znak da je retriver svoje završio na ovom ostrvu i da je vreme da ga i svet upozna. Prva stanica bila je Velika Britanija. Ribari su ih brodovima dopremili do Engleske, a već u prvim godinama se nazire da će ovi vodeni psi polako postati lovački. Britanske aristokrate počinju da došljaka sa kanadskog ostrva ukrštaju sa lovačkim psima, a iz tog eksperimenta su nama danas poznate dve linije: labrador retriver i zlatni retriver. Ubrzo je, 1903. godine, labrador retriver primljen u čuveni Kanel klub i može se reći da je u to vreme i zvanično od ribarskog postao pas sa prefinjenim i istančanim ukusom za život. Baš onakav kakvog poslovično nadmeni Englezi i vole.
Labrador je snalažljiv i inteligentan, ali i poslušan i privržen pas. Veoma je društven, ali i bezgranično strpljiv. Izuzetno se dobro slaže sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Nežan je i pažljiv do te mere da u ustima može nositi živo jaje a da ga ne razbije. Sa druge strane, veliki je i  može biti veoma trapav, kada je u pitanju život u stanu i malom prostoru. Veoma je aktivan i kao mlad pas zahteva dosta pažnje i igre. Iako brzo raste i već sa 6 do 7 meseci smatra odraslim psom, mentalnu zrelost dostiže u dobi od tri godine. Budući da je labrador  pas koji živi da bi bio treniran, njegov temperament će biti pravilno usmeren ukoliko obuka počne što ranije. Bez obzira na sklonost ka učenju, pravilna obuka je od velikog značaja za ovu rasu. U protivnom, labrador će zauvek ostati veliko, nestašno dete koje stalno upada u komične situacije. Neretko ćete ga zateći kako juri u krug najvećom mogućom brzinom, ubrzano grabeći zadnjim nogama, stražnjice spuštene ka zemlji. Ukoliko ga povedete u park, u kišnim danima možete veoma lako biti zatečeni njegovim razdraganim valjanjem po blatu i gacanjem po baricama. U vrelim letnjim danima razveseliće vas skakanjem i igrom sa vodenim prskalicama. Njegovo izraženo čulo njuha namirisaće svaku kosku ili bačeni ostatak hrane, tako da je potrebno voditi računa da ne pojede nešto pogrešno i ne otruje se. U kasnijim godinama uživa u kući i lenčarenju, prateći vas pogledom punim ljubavi i razumevanja "koji će otopiti i najledenije srce". Iako je sposoban za život van kuće, mnogo je srećniji kada vreme provodi u blizini svog gospodara. Sa nasmejanim izrazom lica pratiće svaku vašu reč kojom mu se obratite. Kao pravi čovekov prijatelj voli da ugađa vasniku. Izraženo će biti tužan i patiti ukoliko je zapostavljen. Retko laje. Zbog izuzetne privrženosti ljudima nije baš najbolji pas čuvar. Ne podnosi grubost, ali gotovo nikada ne pokazuje agresivnost i strah. Odličan je pas vodič i terapeutski pas.   
en Well, I figure with her being ridiculously book- smart to the point where she has almost no interpersonal skills, and you being warm and cuddly as an un- potty trained labradoodle... and about as useful in high- stress medical situations as an un- potty trained labradoodle... _ together _ the two of you make one barely passable doctor... slash labradoodle
×