Does the dog mama in your life constantly do everything she can to make her furbaby healthier, happier and live a lot longer? Get her "Dog Obsessed: The Honest Kitchen's Complete Guide to a Happier, Healthier Life for the Pup You Love," by Lucy Postins. This handy guide features more than50 easy recipes for dog treats and meals, and it also includes health tips, advice and dashes of humor. This book also includes a section about holiday health and safety for dogs – perfect for the season.
Kate Perry, dog trainer and author of Training for Both Ends of the Dog Leash, likes to give “practical items that help stimulate the dogs mind and help owners have a better relationship with their dogs.” One of her favorite interactive treat toys for pups is the Busy Buddy Twist and Treat, which keeps dogs working for their food. “Great as a gift for new dog owners, and great for training a dog to work for their food.”
Labrador je zbog gore navedenih karakteristika najpopularnija pasmina na svijetu. Unikatni spoj “dobrih” karakteristika potpomognut masovnim korištenjem ove pasmine u reklamne svrhe čini od Labradora već godinama broj 1. na top listi “pomodnih” pasa. To prouzrokuje masivnu potražnju i masivnu “proizvodnju” primjeraka ove pasmine. Cesto se pri tome izgubi svaki etički kod, i postoje uzgajatelji koji svoje kuje tjeraju na jednu trudnoću nakon druge, ne vode dovoljno brige o zdravlju majke i štenaca i bitna im je samo brza zarada. To rezultira vrlo velikom mogućnošću da dobijete bolesno ili slabo štene koje cesto može umrijeti u prvim mjesecima života.

Poreklo ove rase ni do danas nije u potpunosti razjašnjeno. Labrador retriver je rasa koja je nastala u 19. veku u Velikoj Britaniji. Međutim, neki smatraju da labrador poreklo vodi iz Kanade (regija Sveti Džon, Njufaundlend), gde su ovog psa nazivali vodenim psom. Postoji i verovanje da su labradori ime dobili po ostrvu Labrador u Kanadi. Pošto labrador retriver ima takozvani vidrin rep, jedna legenda čak govori da je ovas pas nastao iz ljubavi između vidre i psa Svetog Džona.


Takođe, treba da imate u vidu da između 4. i 12. nedelje štene gubi imunološku zaštitu koju je dobijalo od majke, pa je potrebno što pre izgraditi njegov sopstveni imuni sistem. Ono što je takođe važno jeste da pas uvek mora na raspolaganju imati dovoljne količine sveže i čiste vode. Naime, 25% krvi psa čini voda, pa ako dođe do dehidratacije to može dovesti do pojave raznih simptoma bolesti. Voda pročišćava organizam psa i reguliše telesnu temperaturu. Imajte na umu da je sistem organa za varenje kod štenaca labradora jako osetljiv i još uvek nerazvijen, pa treba voditi računa o hrani koja mu se daje. Kuvane kosti svakako treba da budu deo ishrane vašeg psa, jer sadrže kalcijum, belančevine i druge hranljive materije. Mladim psima bi trebalo davati velike cevaste kosti pomoću kojih će oni jačati zube i desni, a treba izbegavati pileće kosti i kosti koje sadrže šiljke. Na osnovu izmeta se najbolje može utvrditi da li je ishrana vašeg psa pravilna i šta treba menjati. Zdrava stolica treba da bude braon boje i kobasičastog izgleda. Tvrda i bela ili pak previše tamna stolica, ukazuje na neke nepravilnosti u ishrani. Treba imati u vidu da labradori mogu da pojedu velike količine hrane i da su skloni gojenju, a gojaznost može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.
Labradori su veoma aktivni i uvek spremni za igru. Vole da trče za loptom, granom ili frizbijem i da stalno nose i žvaću nešto u ustima. Dokazano je čak da su labradori toliko pažljivi i nežni da mogu u ustima da nose jaje i da ga ne slome. Često vole da izvode razne ludorije samo da bi nas oraspoložili i nasmejali. Zahtevaju dosta pažnje i biće tužni ako se osete zapostavljenima. Zbog svog odličnog njuha, brzine, atletske građe i poslušnosti, labradori se često koriste i u policiji, za otkrivanje droge, lopova ili terorista. Oni su i odlični lovački psi, a najčešće love divljač sa željom da obraduju svog gospodara.

Danas je labrador retriver - ili, kako ga zovu, kralj svih retrivera - najpopularnija rasa u Americi, Velikoj Britaniji, Francuskoj i mnogim drugim zemljama sveta. Osim kao omiljeni porodični pas, i dalje se koristi u lovu, ali kao i službeni policijski pas za nalaženje droge i kao vodič za slepe. Naravno, labradori su sjajni ljubimci i kompanjoni. Ipak, ova rasa nije za svakoga. Štene labradora zahteva da bude trenirano i naviknuto na otvoreni prostor. Bez pravilnog treninga, energija i privrženost mladog labradora mogu postati nepodnošljive. Stručnjaci kažu - ignorišite ih, kažnjavajte (naravno ne fizički), zabranjujte, ali džabe. Neće vam zameriti, ali neće se ni smiriti. A njihova ljubav prema vlasniku i porodici biće i jača nego što je bila ranije. Potpuno ludo.


Looking for dog gift inspiration? Based on our readers’ favorite picks over the course of the year, we selected a few top trending dog gifts for 2018. These choices run the gamut from magnets to mugs to some very unique options for the dog lover that has it all. (Dog tarot, anyone?) If those don’t strike your fancy, keep scrolling for links to breed-specific gift guides and much more.
×